به مناسبت روز جهانی هپاتیت

به مناسبت روز جهانی هپاتیت
شناسه خبـر : ۱۱۱۳۲۷ جمعه ۲۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۶

شعار روز جهانی هپاتیت شعار انتخابی سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای سال ۲۰۲2 میلادی(۱401 شمسی) "Bringing hepatitis care closer to communities "

روز جهانی هپاتیت 1401

" تسهیل دسترسی تمام افراد جامعه به مراقبتهای تشخیصی-درمانی هپاتیت "

    فرارسیدن روز جهانی هپاتیت (6مرداد-۲۸ جولای) فرصتی کم نظیر درراستای افزایش آگاهی عموم جامعه نسبت به راه های انتقال ، پیشگیری ودرمان هپاتیت های ویروسی است..همه ما متعهد هستیم با استفاده از ظرفیت های نظام سلامت کشور و با توجه به تولید واکسن در داخل کشور و با بهره گیری از تمام توان علمی و اجرایی نظام بهداشتی –درمانی کشوراز بروز موارد جدید این بیماری جلوگیری کنیم .
با واکسیناسیون هپاتیت
  در نوزادان و گروه های پرخطر ، شیوع هپاتیت  درکشور رو به کاهش است و کنترل آن جزء اهداف عالی نظام سلامت می باشد . دستیابی به این اهداف مهم نیازمند ارتقاء سطح دانش جامعه و ایجاد فرهنگ آگاهی از بیماری هپاتیت ، آموزش و بیماریابی فعال در گروه های پرخطر بوده، به طوری که می توان با همکاری همه جانبه تمامی ارگان های مسئول به هدف حذف هپاتیت Cدر وقت مقرر نائل آمده و شاهد کاهش بیشتر هپاتیت  و C در جامعه باشیم.
ایران درصدد است تا با 
همکاری بخش‌های علمی کشور تا سال ۱۴۱۰ بیماری  هپاتیت Cرا در کشور حذف نمایند و  برای تحقق این هدف لازم است سالانه ۲۰ هزار بیمار شناسایی و درمان شود.   در مورد هپاتیت B نیز تمام تلاش بر حذف این بیماری است، و با انجام واکسیناسیون نوزادان طی سال‌های اخیر، شیوع بیماری کاهش یافته است.

شیوع هپاتیت   در ایران 3/2 درصد است وشیوع هپاتیت B درایران 9/5 می باشد.

هپاتیت های ویروسی:
هپاتیت Aتماس با ویروس هپاتیت A از طریق غذا، آب آلوده و یا از طریق تماس نزدیک با فرد مبتلا ایجاد می شود. انواع خفیف هپاتیت A نیازمند درمان نیست و بیشتر افراد مبتلا بدون هیچ گونه آسیب دائمی وارد بر کبد به طور کامل بهبود می یابند.
هپاتیت
 B یک عفونت کبدی خطرناک  ناشی از ویروس هپاتیت  B(HBV) می‌باشد. در برخی بیماران، عفونت هپاتیت B مزمن شده و منجر به نارسایی کبدی، سرطان کبد یا سیروز می‌شود. سیروز کبدی بیماری است که باعث زخم و سخت شدن پایدار بافت کبدی می شود. این نوع هپاتیت به انواع حاد و مزمن تقسیم می شود هپاتیت C از طریق خون آلوده (معمولا توسط استفاده مشترک از سوزن آلوده برای تزریق مواد مخدر) منتقل می‌شود.
هر دو هپاتیت B   و C از طریق تماس با خون فرد آلوده می تواند منتقل گردد. در خصوص کاهش هپاتیت B واکسیناسیون نوزادان، افراد پرخطر و اقداماتی برای پیشگیری طی حدود ۲۷ سال اخیر انجام گردیده است . 

راه های انتقال هپاتیت ویروسی :

هپاتیت A : انتقال به روش دهانی  مدفوعی

هپاتیت B : انتقال به روش ترشحات جنسی وخونی 

هپاتیت: انتقال به روش خونی

هپاتیت D : انتقال به همراه هپاتیت B

هپاتیت E : انتقال به روش دهانی  مدفوعی
نکته : هپاتیت های نوع A و B دارای واکسن برای پیشگیری هستند . 

راه های عمده پیشگیری از هپاتیت :

برای هپاتیت A و E : 

• رعایت موازین بهداشتی شستن درست دست با آب و صابون مخصوصا بعد از اجابت مزاج و قبل از خوردن غذا
• استفاده از آب و غذای سالم
• استفاده از توالت بهداشتی با رعایت موازین بهداشتی

برای هپاتیت B و C :

• روابط جنسی محافظت شده با کاندوم
• استفاده از سرنگ استریل
• عدم به اشتراک گذاری وسایل شخصی مانند مسواک و ...
افراد و گروه‌های پرخطر:
افراد با رفتارهای پرخطر و افرادی که در زندان‌ها هستند، بیشتر در معرض ابتلا به هپاتیت هستند، اعتیاد و رفتار جنسی پرخطر از علل اصلی انتقال هپاتیت B می باشد. آمار مبتلایان به این بیماری در بین زندانیان بسیار زیاد بوده و اعتیاد، خالکوبی غیربهداشتی عامل اصلی شیوع هپاتیت در میان زندانیان است .در برنامه‌های وزارت بهداشت همه تلاش‌ها برای پیشگیری، مراقبت و درمان این بیماری در همه گروه سنی‌ها و همچنین گروه‌های پُرخطر است.برنامه واکسیناسیون برای این افراد به صورت سیستماتیک انجام می گردد .
واکسیناسیون هپاتیت در بزرگسالان:
خوشبختانه واکسن هپاتیت  B در ایران توسط انستیتوپاستور تولید و توزیع می‌شود .واکسن هپاتیت Bاز سال 72 در برنامه واکسیناسیون کشوری قرار گرفت و در یک برنامه چهار ساله، متولدین ۶۸ تا ۷۲ را برای هپاتیت  واکسینه شدند.

سلامت خون های اهدایی:
از سال ۱۳۷۵ خون هایی که از افراد گرفته می شود از لحاظ هپاتیت C مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد و دیگر انتقال از طریق خون آلوده صورت میگیرد، اما افرادی که قبل از سال۱۳۷۵  خون گرفته اند و یا افرادی که اعتیاد تزریقی دارند در خطر ابتلا به هپاتیت C بوده اند. امروزه تزریق غیر بهداشتی و غیر ایمن مهم ترین راه انتقال هپاتیت C می باشد.

مرکز بهداشت شرق کرج واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها

 

 

 

نویسنده : مرکز بهداشت کرج

به پیج اینستاگرامی «شهروندالبرز» بپیوندید
instagram.com/shahrvand.alborz